Rasmus Lauge (©Reuters)
Rasmus Lauge (©Reuters)

Ko je Rasmus Lauge, najveće ime koje će da kroči na srpske terene poslednjih godina

Vreme čitanja: 4min | pon. 23.10.23. | 05:41

Danski as se letos vratio u otadžbinu posle šest godina u Bundesligi, u Kilu i Flensburgu, i četiri u Vespremu. Zimus je u finalu Svetskog prvenstva protiv Francuske bio junak, postigao je 10 golova. Dvostruki svetski šampion sa Danskom, jedan od najboljih rukometaša današnjice, predvodiće Silkeborg u utorak (20.45) na Slanoj bari protiv Vojvodine

Nismo u subotu na Banjici u dresu Hafnarfjerdura gledali Islanđanina Arona Palmarasona protiv Partizana, ali će 2.500 srećnika uživo na Slanoj bari u utorak (20.45) da vide jednog velikog svetskog asa, najboljeg rukometaša koji će da kroči na srpske terene u poslednjih nekoliko godina, kada je klupska scena u pitanju. U pitanje je danski srednji bek Rasmus Šmid Lauge, vođa Silkeborga, tima koji će da odmeri snage sa Vojvodinom u drugom kolu Lige Evrope.

Najveći ispit za Lale dosad, pokazatelj gde se trenutno nalaze i mogu li do sruše skandinavski tim koji na terenu predvodi danski reprezentativac. O kakvom se igraču radi govori podatak da je zimus u Stokholmu bio junak finala kada je Danska odbranila svetski tron pobedom nad Francuskom sa 34:29. Lauge je postigao 10 golova iz 11 pokušaja, i bio član paklene trojke na spoljnim pozicijama koji su činili još Simon Pitlik (devet golova) i Matijas Gidsel (šest). Legendarni Mikel Hansen je imao probleme sa povredom u finalu, a selektor Nikolaj Jakobsen je u vatru ubacio Laugea koji je blistao, pogotovo u drugom poluvremenu, kada je do ludila dovodio odbranu Galskih petlova.

Izabrane vesti

Zanimljivo, na Svetskom prvenstvu početkom godine imao je do finala epizodnu ulogu. U četvrtifinalu i polufinalu skoro da nije ni igrao, nije postigao nijedan pogodak. Prednost je imao mlađi Simon Pitlik, tada zvezda GOG-a, sada igrač Flensburga, uz Hansena kao organizatora igre. U finalu je Lauge odigrao jedan od najboljih mečeva u karijeri i bio tas na vagi da Danska odbrani tron i pokaže da je trenutno rukometna sila broj 1.

Punu deceniju je branio boje najboljih evropskih klubova. Dve godine je bio u Kilu, četiri u Flensburgu, da bi prethodne četiri sezone branio boje najbogatijeg rukometnog kluba na svetu Vesprema. Iako u najboljim igračkim godinama, ima 32, odlučio je da se vrati u otadžbinu iz privatnih razloga i da igra ipak malo „mirniji“ šampionat, i da brani boje kluba gde nije imperativ osvajanje trofeja. Vratio se u Silkeborg iz koga se 2013. godine uputio u „džunglu“ Bundeslige.

19.00: (2,10) Holsterbo (8,00) Skanderborg Orhus (2,00)

Nije se proslavio u Kilu za dve sezone. Česte povrede, ali i konkurencija Đoana Kaneljasa i Domagoja Duvnjaka, uticali su da ne ostavi dublji trag u redovima giganta iz Baltika, ali je zato briljirao naredne četiri godine u komšijskom Flensburgu pod dirigentskom palicom Šveđanina srpskog porekla Ljubomira Vranješa. Dok je dve sezone branio boje Kila, saigrač mu je bio Marko Vujin, sadašnji potpredsednik Vojvodine.

Bundesliga je, po mom mišljenju, najteža liga na svetu, tako da je zaista teško porediti nemačku i mađarsku ligu“, rekao je Lauge u jednom od intervjua.

Stigao je u 2019. godine u Vesprem, sa namerom da donese toliko željenu evropsku krunu mađarskom velikanu, ali nije to uspeo za četiri godine. U drugoj sezoni je doživeo tešku povredu ligamenta kolena koja ga je godinu dana odvojila od terena. Kao i i njegov bivši klub Vesprem, nema titulu šampiona Evrope i izvesno je da je do kraja karijere neće ni imati.

Rođeni je lider, Momir Ilić, kada je preuzeo kormilo Vesprema, dodelio mu je kapitensku traku i početkom juna ove godine se sa peharom za šampiona Mađarske oprostio od kluba i vratio se tamo gde je momak rodom iz Randersa i počeo bogatu karijeru – u Silkeborgu.

Dobro se osećam u Vespremu. Mislim da je to bila prava odluka za mene. Bilo je zaista zanimljivo upoznati novi sistem i raditi sa španskim trenerom. Ovo je nešto sasvim drugo za mene i volim da sam ovde. I mojoj porodici se sviđa, ovde se lepo zabavljamo. Vesprem je sve što sam nadao da će biti. Sada samo treba da jurimo svoje snove i borimo se za osvajanje trofeja“, obrazložio je Danac odluku da se posle šest godina u Nemačkoj preseli u komšiluk, kod naših severnih suseda.

Novi-stari klub Rasmusa Lauega je po kvalitetu treći u Danskoj. Poslednjih godina je u senci Olborga i dvostrukog uzastopnog šampiona GOG Gudmea.

U klupskoj karijeri je četiri puta bio šampion Nemačke, dva puta sa Kilom i Flensburgom, bio je i prvak Mađarske ove godine, ima tri osvojen Kupa Mađarske i tri puta je bio najbolji u SEHA ligi.

Još impresivniju ima reprezentativnu karijeru. Za najbolju selekciju Danske je debitovao još 2009. godine. Odigrao je 127 utakmica u nacionalnom dresu i postigao 322 pogodaka. Dva puta je bio šampion sveta 2019 i 2023, a ima i dva srebra, 2011 i 2013. Evropski prvak je bio 2012. godine u Beogradu, kada su Danci u finalu u punoj beogradskoj Areni pobedili Srbiju. Ima i bronzu sa šampionata Starog kontinenta prošle godine u Budimpešti.

Igranje za Dansku na velikim takmičenjima je sigurno vrhunac moje karijere“.

Sa juniorima Danske je bio vicešampion sveta 2009. godine, što mu je bila ulaznicu i za najbolju selekciju svetske rukometne sile.

Lauge u dresu Danske (©Reuters)Lauge u dresu Danske (©Reuters)

Hobi mu je golf.

Pratim američke sportove i volim da igram golf. Kada vreme ovde postane bolje, zaista volim da provodim vreme igrajući golf. Međutim, ono što najviše radim u slobodno vreme je da provodim vreme sa porodicom“, istakao je srednji bek Silkeborga.

Danski tim očekuje puna dvorana na Slanoj bari, oko 2.500 navijača biće veter u leđa za tim Borisa Rojevića koji nije bez šanse da iznenadi favorita u rukometnom spektaklu u Novom Sadu. Zna se da Skandinavci umeju da „izgore“ u gostima, u vatrenim atmosferama. Sigurno će taktika Lala da bude kako da zaustave Laugea, od koga sve počinje i završava se u igri Silkeborga.




tagovi

RK VojvodinaRasmus LaugeRukometna Liga Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara